زایمان طبیعی برای چه کسانی خطرناک است؟
خطرات زایمان طبیعی شاید از سزارین کمتر باشند اما باز هم ممکن است دردسرساز شوند. عوارض کوتاه مدت زایمان طبیعی برای مثال درد شدید، انقباضهای رحم و فشارخون بالا هستند و موارد بلندمدت افتادگی رحم و مثانه یا حتی تشدید هموروئید، که البته عوارض محسوب نمی شوند ولی از بیماری های محتمل در بارداری هستند (زایمان طبیعی برای افرادی که هموروئید دارند توصیه نمی شود).
چه کسانی نباید زایمان طبیعی انجام دهند؟
در این نوع زایمان تولد نوزاد به صورت طبیعی و بدون دخالت روش های مصنوعی و بیهوشی انجام می شود. زایمان برای هر مادر متفاوت بوده و تجربۀ خاص خود را دارد. به صورت کلی این نوع زایمان برای ۹۰% زنان مجاز است اما برخی به دلیل فیزیولوژی بدنشان نمی توانند به این شکل زایمان کنند. حال می خواهیم به مواردی که خطر زایمان طبیعی را برای فرد زیاد می کنند بپردازیم. اگر هر کدام از این مشکلات را داشتید یا درموردشان کنجکاو بودید می توانید به صورت حضوری و غیر حضوری از طریق ویزیت آنلاین متخصص زنان با پزشک مشورت کنید.
بیماری خاص مادر
دیابت، بیماری های قلبی و ایدز (که به جنین منتقل می شود) مواردی اند که سزارین را برای فرد در اولویت قرار می دهد.
ترس مادر
اگر فرد به هیچ عنوان تحمل درد را نداشته باشد. البته برای مقابله با این ترس ها روش هایی وجود دارد که متخصص زایمان می تواند با استفاده از آن ها ترس مادر را کاهش دهد.
پایین نیامدن سر نوزاد
اگر انقباضات رحمی مادر تا چند ساعت به شکلی باشد که سر نوزاد پایین نیامده باشد و نتواند خارج شود، سزارین باید انجام شود.
هموروئید مادر
اگر مادر دارای هموروئید حاد باشد، به خاطر ایجاد خوریزی در زایمان طبیعی این مورد به او پیشنهاد نمی شود.
انجام چند سزارین
مادرانی که دو سزارین را برای زایمانهای قبلی خود انتخاب کردند، برای زایمانهای بعد هم باید سزارین شوند و نمیتوانند زایمان طبیعی را انجام دهند.
سابقه جراحی مادر
اگر فرد سابقه جراحی دهانه ی رحم، سرکلاژ و سقطِ مکرر جنین داشته باشد، متخصص به آنها سزارین را توصیه می کند.
بارداری چند قلویی
در صورت بارداری چند قلویی به دلیل خطر قرار گرفتن اشتباه یکی از قل ها بهتر است سزارین انجام شود تا خطری پیش نیاید.
اکسیژن رسانی نوزاد
اگر در هنگام زایمان شرایط نوزاد به شکلی تغییر کند که سلامتش به دلیل کمبود اکسیژن در خطر بیفتد و راه دیگری وجود نداشته باشد روش طبیعی زایمان مناسب ادامه ی راه نیست.
وزن مادر و نوزاد
وزن مادر باردار و جنین اگر خیلی بالا باشد بهتر است از زایمان طبیعی استفاده نشود.
پارگی واژن
پوست و بافتهای اطراف واژن در حین زایمان ممکن است کشیده و پاره شوند. وقتی جنین در کانال زایمان حرکت می کند، فشار زیادی به این ناحیه وارد و کشش و پارگی ممکن است به اندازهای شدید باشد که نیاز به بخیه داشته باشد. همچنین فشار زایمان باعث ضعف یا آسیب به عضلات لگن ممکن است بشود.
افتادگی اندام لگن
گاهی اوقات به خاطر آسیب عضلات لگن، ممکن است فرد دچار افتادگی لگن شود. وزن بارداری، سیگار کشیدن و چاقی احتمال این مشکل را بیشتر می کنند. این افتادگی می تواند در عملکرد ادرار و کنترل روده مشکل ساز شود بنابراین زنانی که این مدل زایمان را داشته اند بیشتر در معرض بواسیر و نشت ادرار هنگام عطسه، سرفه و خنده ی شدید هستند.
پارگی پرینه
پارگی پرینه (یعنی ناحیه بین واژن و مقعد) از خطرات زایمان طبیعی است که از شایع ترین ترس های مادران برای انتخاب زایمان است.
خون ریزی شدید
یکی از خطرناک ترین عوارض این نوع زایمان (که کم اتفاق می افتد) خون ریزی شدید مادر است که اگر کنترل نشود ممکن است پزشک هیسترکتومی یا خارج کردن رحم را پیشنهاد کند.
پارگی رحم
پارگی رحم از خطرات زایمان طبیعی که به ندرت اتفاق میافتد است و باعث افزایش خونریزی می شود. در این شرایط سزارین اورژانسی مادر نیاز است.
ضربان قلب نامنظم
مادرانی که فشار خون و ضربان قلب نامنظم دارند، روشهای جایگزین زایمان طبیعی توصیه می شود چون این نوع زایمان می تواند منجر به تشدید این مشکلات شود.
سایر خطرات زایمان طبیعی
در برخی موارد نیز در حین و پس از زایمان طبیعی ممکن است مادر با مشکلاتی همچون موارد زیر اتفاق مواجه شود:
- سردرد شدید و طولانی مدت
- ادرار دردناک
- درد و تورم در پاها
- تب، سرگیجه یا غش
- عفونت و زخم
- افزایش میزان افسردگی و اضطراب مادر در بارداریهای بعدی
- درد در رابطه جنسی پس از زایمان
- درد شکمی
اگر با این مشکلات رو به رو شده اید و به هر دلیلی پیگیری نکرده اید و یا هنوز زایمان نکرده اید برای بررسی این موارد در خود می توانید با پزشک زنان مشورت کنید.